Илюстрация Булфото, архивЗаради зачестилите случаи на агресия

...
      Илюстрация Булфото, архивЗаради зачестилите случаи на агресия
Коментари Харесай

Заради агресивни пътници сложиха камери във всички варненски автобуси


      Илюстрация Булфото, списък

Заради зачестилите случаи на експанзия от страна на пасажери към кондукторите и водачите в градския превоз на Варна е инсталирано видеонаблюдение във всички рейсове от всеобщия градски превоз. Това показа за Varna24.bg шефът на компанията инж. Злати Златев.

Досега камери имаше единствено в тролеите. Злати Златев прикани хората да бъдат толерантни и подхождат с почитание към техните чиновници, които стават в три часа сутринта и постоянно се прибрат след среднощ, а са принудени през целия ден да поддържат връзка с всевъзможни хора, в това число с пияни и нападателни персони. 

Той показа, че в три поредни дни от 9 до 11 декември към 22 часа е имало нападение над рейс по линия 31 на спирка Явор. Неизвестно лице е хвърляло камъни по рейса и е потрошило прозорците. Сигнал е подаден в полицията, която има грижата да намери злосторника.

" Късмет е, че по това време пътуват малко хора и навръх това място в рейса не е имало човек, тъй като можеше да пострада съществено ", разяснява Златев.

По мотив на настояването от страна на някои жители Варна да има градски превоз в по-късните часове Златев изясни, че се обмисля вид да бъде пуснат маршрутен транспорт с дребни микробуси, защото разноските за един курс единствено след 22 часа са към 40 000 лева годишно и компанията търпи загуби, защото по това време рейсовете са съвсем празни. 

Той показа също, че в случай че се пусне и през зимата късен курс на даден рейс ще се наложи билетчето за пътуващите да стане към 2 лева, с цел да се компенсират най-малко частично загубите. 

" От 2008 година билетчето във Варна коства 1 лева През това време минималната работна заплата скочи от 320 лева и върви към 510 лева Скочиха осигуровките, аварийните елементи, всичко. Няма от кое място да увеличим приходите, с цел да си позволим и по-късни курсове. Един рейс харчи 50-60 литра гориво на 100 километра, а една маршрутка 17-18 литра. Затова това е вероятния вид за транспорт в по-късните часове ", изясни инж.  Златев. 

Той добави, че компанията е подготвена за зимата, само че при положение на изобилен снеговалеж евентуално ще бъдат пускани най-вече соловите рейсове, които са по-маневрени и могат да се оправят със заледени сектори. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР